Cum măsurați succesul unui site web
Fiecare master în web trebuie să știe cum să măsoare succesul unnui site. Indicatorii cheie de performanță sunt acei factori ce determină succesul acestuia, adică indică ce procent din vizitatori fac ceea ce intenționați să facă atunci când aterizează pe site-ul respectiv.
Rata de conversie
Rata de conversie este cu siguranță ceva important. Reprezintă procentul de persoane care s-au implicat în obiectivul vostru. De exemplu, dacă doriți ca aceștia să cumpere ceva anume, atunci realizarea unei vânzări reprezintă obiectivul țintă. Dacă doriți ca oamenii să completeze un formular, atunci trimiterea formularului este obiectul țintă și procentul de vizitatori care l-au trimis reprezintă rata de conversie. Îmbunătățirea acestor indicatori înseamnă stabilirea aspectelor la care site-ul web eșuează. Trebuie să vă întoarceți la Obiectului țintă, să determinați care este acesta (un lucru ce trebuie făcut la începutul creării site-ului) și să vedeți dacă site-ul web este construit într-un mod corespunzător pentru a-i conduce pe vizitatori către el. Urmărirea ratei de conversie este unul dintre primele lucruri de luat în considerare atunci când măsurați succesul unui site web.
Rata de respingere
Un alt indicator important este rata de respingere. Acesta reprezintă procentul de persoane care de abia au aruncat o privire site-ului și l-au părăsit. În unele cazuri, rata de respingere provenită din anunțurile de tip banner poate fi foarte mare (95%), ceea ce nu înseamnă că site-ul nu reușește să atragă vizitatori, ci doar că oamenii înclină să plece de pe site-urile pe care nu le-au cunoscut anterior. Este important să împărțiți rata de respingere pe surse și apoi să investigați, pentru a evalua performanța. Când măsurați succesul unui site web, trebuie să știți un lucru – cel mai important lucru pe care îl arată acest indicator este succesul paginii de aterizare, aceasta fiind acolo pentru a aduce oameni în interiorul site-ului și a-i determina să acționeze în obiectivul țintă.
Vizitatori dedicați
Odată ce cineva se angajează să citească, rămâne pe site și se întoarce, atunci el/ea devine un vizitator dedicat. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai bine. Cu toate acestea, fiecare site trebuie să-și definească într-un mod personal ce procent de vizitatori reprezintă măsurarea succesului. În unele cazuri, atunci când oamenii petrec mult timp pe un site poate însemna că nu găsesc cu ușurință ceea ce caută. Examinarea locului în care vizitatorii se implică foarte mult, cum ar fi o zonă de conținut sau ultima pagină vizitată înainte de a pleca sunt semnale despre locul în care ar trebui să vă actualizați conținutul cel mai regulat sau unde există probleme de navigare.
Generare de leaduri
Pentru orice organizație, costul achiziționării de noi clienți este foarte important și uneori trecut cu vederea. Trebuie să vă asigurați că obțineți înapoi rezultate din investiția în publicitate și să nu investiți banil în publicitate inutilă, capabilă doar să mărească rata de respingere, fără să genereze potențiali clienți. Câteva lucruri care ar putea fi făcute pentru a vă îmbunătăți ratele de răspuns sunt actualizarea conținutului în mod regulat, pentru a păstra loialitatea vizitatorilor deja existenți, interacțiunea cu noii vizitatori, oferindu-le ceea ce caută și publicarea anunțurilor cu pagini de destinație separate, pentru a încuraja citirea acestora.
O clasare bună în motoarele de căutare din publicitatea neplătită este una dintre problemele fundamentale cu care se confruntă proprietarii site-urilor web. Acest proces consumă timp, dar deține un rol vital în creșterea gradului de cunoaștere a brandului și a cunoașterii lui. Furnizarea unui conținut util este crucială. Împreună cu construcția site-ului web, permite utilizatorilor o mai bună gestionare a site-ului web, iar motoarele de căutare îl vor putea citi și recunoaște, clasificându-l în mod corespunzător.
Când vă măsurați succesul site-ului web, veți observa că este o sarcină destul de subiectivă, deoarece există o listă de factori care trebuie luați în considerare și cuantificați în mod corespunzător. Comparând numerele KPI cu obiectivele personale puteți, totuși, să obțineți un sens de măsurare a utilizabilității și a altor aspecte, iar zonele care trebuie îmbunătățite rămân scopul general.