Ghid practic în alegerea unui nume de domeniu pentru un site web
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți înainte de crearea site-ului web este alegerea unui nume de domeniu. Mulți oameni trec cu vederea acest pas, dar în opinia noastră este o mare greșeală să nu îi acordați suficient de multă atenție.
Părerea noastră este că ar trebui să acordați atenție alegerii unui nume de domeniu pentru site-ul web la fel de mult ca alegerii unui nume pentru un nou-născut. Poate sună puțin exagerat, dar ambele au ceva în comun – dacă doriți ca lucrurile să meargă bine în viitor, ar trebui să vă gândiți la toate aspectele.
Există atât de multe lucruri de luat în considerare atunci când alegeți un nume de domeniu. Săptămâna trecută am scris despre cele mai importante întrebări pe care trebuie să vi le adresați atunci când alegeți un nume de domeniu și pentru a simplifica lucrurile, am decis să creăm un ghid practic cu toți pașii care sunt necesari.
(Vedeți și: 8 întrebări pe care trebuie să vi le puneți atunci când alegeți un nume de domeniu)
Pasul 1: Gândiți-vă la câteva cuvinte cheie
Înainte de a începe să vă gândiți la un anumit nume de domeniu, o idee bună este să vă gândiți la câteva cuvinte cheie care descriu cel mai bine produsul, serviciul sau ideea generală a site-ului web. Probabil că multe dintre aceste idei au fost deja luate sau există un alb brand cu acel nume, dar aceste cuvinte cheie vă vor oferi un bun punct de plecare în alegerea unui nume de domeniu.
De exemplu, dacă oferiți servicii de reparare pentru smartphone-uri, lista cuvintelor cheie ar trebui să includă – smartphone, reparații smartphone și telefoane mobile.
O altă idee bună este să faceți din numele vostru de domeniu un nume de brand. Numele brandului nu trebuie să explice afacerea în sine, dar trebuie să fie atrăgător și ușor de reținut. Uitați-vă la numele brandului nostru – Oxxy.
Atunci când căutați posibile nume pentru un domeniu, rugați cât mai multe persoane să participe. Astfel veți obține câteva păreri și perspective diferite și veți vedea ce le place oamenilor și ce nu consideră adecvat.
Pasul 2: Veniți cu o idee clară
Când ați terminat căutarea cuvintelor cheie, trebuie să selectați unul dintre ele și să vă construiți numele de domeniu în jurul lui. De exemplu, decideți să includeți cuvântul „smartphone” în numele domeniului. Evident, va trebui să adăugați și alte cuvinte. Una dintre opțiuni este să combinați cuvintele cheie sau să le asociați cu alte cuvinte interesante, cum ar fi „lume” (world), „expert” sau orice altceva credeți că va fi ușor de reținut de către vizitatori.
Pasul 3: Alegeți un domeniu de nivel superior
Un domeniu generic de nivel superior (gTLD), cel mai frecvent cunoscut sub numele de extensie de domeniu, este cel mai important lucru de luat în considerare. Cel mai comun gTLD este .com, care este destinat organizațiilor comerciale, dar este cea mai utilizată extensie și nu există nicio restricție în înregistrare. Celelalte extensii de nume de domeniu comune sunt .net, .org și .info, toate cu utilizare nerestricționată.
O altă opțiune este să alegeți unul dintre noile gTLD-uri. Considerând exemplul nostru anterior despre reparațiile smartphone-urilor, puteți alege domeniul .services sau .expert.
În anul 2007, Rand Fishkin de la Moz a recomandat într-una dintre postările de blog să alegeți numai domeniile .com disponibile. Părerea sa a fost că majoritatea oamenilor presupun că toate site-urile web folosesc .com. Deoarece internetul se schimbă foarte mult, ne îndoim că 8 ani mai târziu presupunerile utilizatorilor vor fi aceleași, dar este totuși adevărat că aproape toate site-urile populare și de încredere sunt .com sau dețin domeniul .com și redirecționează către site-ul lor.
O altă opțiune este să alegeți un domeniu de nivel superior cu cod de țară. De exemplu, dacă vă aflați în SUA, puteți cumpăra domeniul .us sau .uk, dacă vă aflați în Regatul Unit. Dar rețineți că domeniile de nivel superior ale codului de țară sunt puțin mai scumpe, iar unele dintre ele pot fi înregistrate doar sub anumite condiții.
Pasul 4: Verificați dacă numele de domeniu este disponibil
Aceasta este una dintre cele mai ușoare părți a întregului proces, dar ar putea fi foarte frustrantă și poate consuma mult timp. Imaginați-vă că ați venit cu niște idei cu adevărat grozave, dar toate au fost deja luate. Trebuie să o luați de capăt, să începeți iar căutările și să generați noi propuneri.
Chiar dacă numele domeniului este deja înregistrat, există mari șanse ca nimeni să nu-l folosească, ceea ce înseamnă că îl puteți licita. Desigur, acest lucru vă va costa mai mult, dar dacă domeniul pe care îl cumpărați vine cu niște legături de calitate și o bună autoritate, puteți opta pentru această variantă
Dacă veți cumpăra un domeniu vechi, este o idee bună să verificați dacă domeniul este interzis de Google. Un instrument puternic unde puteți afla acest lucru este Bannedcheck.com.
Pasul 5: Efectuați o căutare pe Google și verificați rețelele de socializare
Chiar dacă ați aflat că numele de domeniu este disponibil, nu îl înregistrați imediat. Mai sunt câteva alte lucruri de urmat înainte de acest pas. Primul este să efectuați o căutare pe Google și să vedeți ce rezultate obțineți atunci când introduceți acel nume. Considerați să alegeți altceva dacă există o altă companie sau un site web cu un nume similar. Una dintre cele mai mari greșeli este de a alege un nume de domeniu care nu este unic, mai ales dacă alegeți un nume descriptiv.
Același lucru este valabil și în cazul rețelelor de socializare. Trebuie să verificați dacă există pagini pe Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest etc. ce conțin numele respectiv. Chiar dacă nu intenționați să includeți o anumită rețea socială în strategia de marketing a conținutului, asigurați-vă că numele nu apare pe aceasta și creați-vă un nou cont, deoarece vă puteți răzgândi mai târziu și veți avea nevoie de el.
Pasul 6: Cumpărați domeniul
După ce ați verificat toate aceste important aspecte, puteți acum să cumpărați domeniul. Dacă sunteți un utilizator Oxxy, cumpărarea unui domeniu este la fel de ușoară ca modificarea site-ului web sau ca schimbarea unei setări din cont. Poate doriți să aruncați o privire la tutorialul nostru video special unde vă prezentăm cum puteți cumpăra un domeniu direct de la Oxxy. Nu uitați nici că un domeniu gratuit vine cu fiecare abonament premium anual.
Dar nu vă faceți griji – dacă ați cumpărat deja un domeniu de la alt registrator de domenii, le permitem clienților noștri să conecteze aceste domenii la site-urile lor Oxxy.
Iar un domeniu grozav are nevoie de un site web la fel de grozav. Creați-l pe al vostru chiar acum cu Oxxy!